Haryana Police SI Solved Paper | 2 December Shift-2 (Female)

0
789

Haryana Police Sub Inspector (Female) Solved Paper 02 December 2018 is available at Haryana Magazine.

Post & Department : – Sub Inspector (Haryana Police) Female
Exam Organizer : Haryana Staff Selection Commission (HSSC)
Exam Date : 02 December 2018 (03:00 PM to 04:30 PM)
Total Question : 100

Note – हरियाणा पुलिस सब इंस्पेक्टर का पेपर हिन्दी and English language में दिया गया है|

Haryana Police SI Solved Paper | 2 December Shift-2 (Female)


  1. Number of lone pairs of electrons present in xefmolecule is
    XeF2 अणु में उपस्थित इलेक्ट्रॉन के एकल युग्मों की संख्या है
    [a] 5
    [b] 4
    [c] 6
    [d] 3
    Answer – d
  2. ______ has been accorded the honor of the ‘surya kavi’ of haryanvi music genres raagni and saang
    _____को हरियाणवी संगीत के रागिनी और सांग के ‘सूर्य कवि’ का सम्मान दिया गया है।
    [a] surdas
    [b] kurmadas
    [c] lakshmi chand
    [d] none of the above
    Answer – c
  3. Find the value of  ½+⅓+1/6… to 10 terms.
    ½+⅓+⅙ …. का मान 10 पद तक ज्ञात करें।
    [a] 5/2
    [b] -5/2
    [c] 1/60
    [d] none of these
    Answer – b
  4. Was the last king of tomara dynasty who handed over the throne of delhi to his son-in-law prithviraj chauhan.
    ______ तोमर वंश का अंतिम राजा था जिसने दिल्ली का सिंहासन अपने दामाद पृथ्वीराज चौहान को सौंप दिया।
    [a] vijayapala
    [b] mahipala
    [c] anangapala
    [d] gopala
    Answer – c
  5. the article of indian constitution which provides for equal opportunities for all the people in public employment
    भारतीय संविधान का अनुच्छेद जो सार्वजनिक रोजगार में सभी लोगों को समान अवसर देता है ?
    [a] 16
    [b] 17 [c] 14
    [d] 15
    Answer – a
  6. Who won the runners-up title of fifa football world cup 2018?
    फीफा फुटबाल विश्व कप 2018 का द्वितीय विजेता कौन है ?
    [a] aussia
    [b] france
    [c] croatia
    [d] none of the above
    Answer – c
  7. “piliya’ will be sung during occasion of
    पीलिया ________ के अवसर पर गाया जाएगा।
    [a] birth
    [b] marriage
    [c] death
    [d] holi
    Answer – a
  8. If p (n) = 23n – 1 – is divisible by K, (K N) for all natural numbers n then K =
    यदि P(N) = 23n – 1, K, (K N) प्राकृतिक संख्याओं के लिए विभाज्य है, तो K =
    [a] 5
    [b] 9
    [c] 7
    [d] none of the adove
    Answer – c
  9. ‘Shelkih chilll ka magbara’ is situated in
    ‘शेख चिल्ली का मकबरा’ _________ में स्थित है।
    [a] agroha
    [b] sirna
    [c] pune
    [d] thaneswar
    Answer – d
  10. In which one of the following place earthquake recording station is not located?
    निम्नलिखित में से किस स्थान पर भूकंप अभिलेखन स्टेशन स्थित नहीं है ?
    [a] kolkatta
    [b] kodalkenal
    [c] axial filament
    [d] mumbal
    Answer 
  11. Following is not a part of human sperm
    निम्नलिखित में से कौन-सा मानव शुक्राणु का भाग नहीं है?
    [a] aerosome
    [b] mitochondria
    [c] axial filament
    [d] antrum
    Answer – d
  12. Haryana recently celebrated its _______ foundation day.
    हरियाणा ने हाल ही में अपना_______ संस्थापना दिवस मनाया।
    [a] 42th
    [b] 50th
    [c] 53th
    [d] 55th
    Answer – c
  13. A number consists of three digits whose sum is 17. The middle one exceeds the sum of the other two by 1. If the digits be reversed, the number is diminished by 396. Then the number is
    एक संख्या तीन अंकों से बनी है जिनका योग 17 है। बीच वाला बाकी दोनों के योग से 1 ज्यादा है। यदि अंकों का क्रम पलट दिया जाए तो संख्या 398 कम हो जाती है, तो संख्या है
    [a] 494
    [b] 593
    [c] 681
    [d] 692
    Answer – d
  14. ________ is the smallest and the fastest memory in computer.
    [a] ram
    [b] rom
    [c] cache
    [d] hard drive
    Answer – c
  15. Is the first indian wrestler to win two medals at the world wrestling championships.
    विश्व कुश्ती प्रतिस्पर्धा में दो पदक जीतने वाले ______पहले भारतीय पहलवान हैं।
    [a] vinay phogat
    [b] sakshi mallik
    [c] bajrang punia
    [d] sushil kumar
    Answer – c
  16. Find the missing terms:
    लुप्त पद ज्ञात करे
    b_b_bb_b_bbabb_
    [a] aaabb
    [b] abaaa
    [c] ababb
    [d] bbabb
    Answer 
  17. Order of the differential equation representing the family of parabolas y2 = 4ax is
    परवलयन Y2= 4ax के परिवार को दर्शानवाली अवकलन समीकरण का क्रम हैं।
    [a] 2
    [b] not defined
    [c] 3
    [d] 1
    Answer 
  18. Index number of the last element of an array with 9 elements is
    [a] 9
    [b] 10
    [c] 8
    [d] 0
    Answer C
  19. India’s first bullet train will run between
    भारत की पहली बुलेट ट्रेन से __ के ____ बीच दौड़ेगी।
    [a] gandhinagar to mumbal
    [b] ahmedabad to mumbal
    [c] delhi to mumbai
    [d] surat to mumbai
    Answer – b
  20. Anil introduce Rohit as the “son of the only brother of his father’s wife”. How is Rohit related to Anil?
    अनिल रोहित का परिचय उसके पिता की पत्नी के इकलौते भाई के पुत्र के रूप में कराता है। रोहित का अनिल से क्या संबंध है?
    [a] cousin
    [b] son
    [c] uncle
    [d] brother
    Answer – d
  21. Which of the following decides the eastern boundary of haryana by separating it from uttar pradesh ?
    निम्नलिखित में से कौन-सा हरियाणा को उत्तरप्रदेश से अलग करते हुए इसकी पूची सीमा निर्धारित करता है?
    [a] ganga
    [b] yamuna
    [c] ghaggar hakra
    [d] chandigarh
    Answer – b
  22. This district of Haryana is having least amount of forest in terms of area
    क्षेत्रफल की दृष्टि से हरियाणा का सबसे कम मात्रा में जंगलवाला जिला है।
    [a] rewari
    [b] fatehabad
    [c] gurugram
    [d] jind
    Answer – b
  23. Overloaded functions are
    [a] long functions which cannot run
    [b] one function containing another function in it
    [c] two or more functions with same name, type and arguments
    [d] two or more functions with same name but different number of parameters or type
    Answer –D
  24. Arrange the following with that a following with their base :
    1. National institute of solar energy       a. Gurugram
    2. Raja Ramanna Centre For Advance Technology     b. Indore
    3. National Dairy research Institute                    c. Kamal
    4. National Bureau Of Plant Genetic resources         d. New delhi
    Select the correct options given below:
    [a] 1-a 2-c 3-b 4-d
    [b] 1-a 2-b 3-c 4-d
    [c] 1-a 2-b 3-b 4-c
    [d] none of the above
    Answer – b
  25. A capacitor filled with a dielectric of permitivity e, = 2.1 loses hall the charge acquired during a time interval = 3 minutes. Assumingthechargetoleakonly through the dielectric material, the resistivity is (charge decay takes place according to q=q0e-mcand half time t = 0.693 rc)
    विद्युतशीलता = 21 के एक पारद्युतिक से एक धारित्र भरा है और समय अंतराल = 3 मिनट के दौरान ग्रहित आधा आवेश वह खो देता है। यह मानते हुए कि आवेश केवल पारद्युतिक पदार्थ से निकल रहा है, प्रतिरोधकता है। (आवेश हानि Q = Q0 E-Mc के अनुसार होती है और अर्ध समय T = 0.593 RC)
    [a] 1.39 x 1013ωm
    [b] 2.5x 10 13ωm
    [c] 1.39 x 10-19 13ωm
    [d] 2.5 x 10-2 13ωm
    Answer 
  26. ______ was a major rebellion against Aurangzeb, the Mughal emperor, occurred in Narnaul and surrounding localities in the year 1672, which was led by Saah people.
    ___वर्ष 1872 में नारनौल और आस-पास के क्षेत्र में मुगल बादशाह औरंगजेब के विरुद्ध मुख्य विद्रोह था, जिसका नेतृत्त्व साह लोगों द्वारा किया गया है।
    [a] sikh revolt
    [b] sepoy mutiny
    [c] satnami revolt
    [d] none of the above
    Answer – c
  27. _______ is the world’s oldest still-functional 1855- built steam locomotive.
    _____ विश्व का प्राचीनतम अभी भी चालू 1855 की बनी भाप इंजन है।
    [a] kalka shimla train
    [b] fairy queen
    [c] palace of wheels
    [d] none of these
    Answer – b
  28. The Jejaka Bhukti was the ancient name of
    जेजाक भुक्ति ______ का पुराना नाम था।
    [a] allahabad
    [b] saurastra
    [c] bundelkhand
    [d] kanpur
    Answer – c
  29. The forces acting on a drop of a liquid placed on a horizontal surface is
    एक क्षैतिज धरातल पर रखी एक द्रव की बूंद पर लगनेवाले बल है
    [a] force due to surface tension
    [b] force due to gravity
    [c] both [a] and [b] [d] force due to viscous
    Answer – c
  30. Three married couples are to be seated in a row having six seats in a cinema hall find the number of ways of their setting all the ladies sit together.
    तीन विवाहित युगलों को एक सिनेमा हॉल में 6 सीटों पर एक पंक्ति में बैठना है। बैठने के तरीकों की संख्या ज्ञात करें यदि सभी महिलाओं को एक साथ बैठना है।
    [a] 36
    [b] 72
    [c] 144
    [d] none of those
    Answer 
  31. The process of bringing a wild species under human management is referred to as
    एक जंगली प्रजाति को मानव प्रबंधक के अंतर्गत लाने की प्रक्रिया ______ कहलाती है।
    [a] acclimatisation
    [b] introduction
    [c] domestication
    [d] none of these
    Answer 
  32. The Highway Research Board was set up in the year
    राजमार्ग अनुसंधान बोर्ड वर्ष ______ में बनाया गया।
    [a] 1973
    [b] 1953
    [c] 1963
    [d] 1947
    Answer – a
  33. CPU of smallest single user computer is
    [a] micro-processor
    [b] mini-processor
    [c] nano-processor
    [d] personal processor
    Answer –A
  34. Recently PM Narendra Modi inaugurated India’s longest bridge in Assam, it’s named after
    हाल ही में नरेंद्र मोदी ने असम में भारत के सबसे लंबे पुल का उद्घाटन किया। इसका नामकरण ______ के नाम पर किया गया।
    [a] mohammad rafi
    [b] manna dey
    [c] kishore kumar
    [d] bhupen hazarika
    Answer – d
  35. Choose the pair of words that shows the same relationship as given pair : scalp : hair,
    शब्दों का वह जोड़ा चुनिए जो वहीं संबध दर्शाता है; जो त्वचा : बाल,
    [a] home : cattle
    [b] nail : nail polish
    [c] grass : earth
    [d] fur : cap
    Answer 
  36. If a 1/√6-√5 then a2
    [a] 4√30
    [b] 22
    [c] 11
    [d] none of these
    Answer 
  37. Which one of the following is not correctly matched?
    निम्नलिखित में से कौन-सा सही सुमेलित नहीं है ?
    [a] goal – kidding
    [b] horse – foaling
    [c] sheep – lambing
    [d] buffalo – farrowing
    Answer – d
  38. Famous fort of Mahendragarh was named by ______ in 1861
    महेंद्रगढ़ के प्रसिद्ध किले का नाम 1881 में _______ के नाम पर रखा गया।
    [a] Maharaja Narendra Singh
    [b] Maharaja Maneedra Singh
    [c] maharaja ranjith singh
    [d] none of the above.
    Answer – a
  39. Consider the view of authors about indus valley civilization and choose which one of the following is not correctly matched?
    लेखकों के सिंधु घाटी सभ्यता के दृष्टिकोण पर विचार करें और चुने कि निम्नलिमित में से कौन-सा सही सुमेलित नहीं है।
    [a] Garden Childe – The People Of The Indus Valley Belonged
    [b] R. D. Banerjee – The People Of To Sumerian Race Indus Valley Were Dravidians
    [c] Dr. Guha – The Indus People Belonged To Mixed Race
    [d] John Marshal – The Indus People Belonged To Mangolian Race
    Answer 
  40. One of the new age transport systems called pod taxi is proposed in India, it’s a
    नए युग की परिवहन प्रणालियों में से एक, पोड टैक्सी को भारत में प्रस्तावित किया गया है, यह एक ______ है
    [a] cab pooling system by using drones
    [b] it’s a personal rapid transit system (pat)
    [c] driverless maglev train
    [d] helicopter service for essential services
    Answer – c
  41. Complete the analogue.
    TUESDAY: UUFSCAX :: SQUAREE : ?
    [a] tovased
    [b] tquased
    [c] tovaqed
    [d] tovared
    Answer 
  42. The value of cos10cos20 cos30 ……….. cos1790is
    [a] 1/√2
    [b] 1
    [c] 0
    [d] -1
    Answer – c
  43. Amrita pritam was honoured by bharatiya jnanpith award for her literary work
    अमृता प्रीतम को उनकी साहित्यिक कृति _____ के लिए भारतीय ज्ञानपीठ पुरस्कार से सम्मानित किया गया।
    [a] rasidi ticket
    [b] pinjar
    [c] sunehade
    [d] kagaz te kanvas
    Answer – b
  44. Which one of the following is not a feature of Marxist perspective on state?
    निम्नलिखित में से कौन-सा एक राज्य पर मार्क्सवाद दृष्टिकोण की एक विशेषता नहीं हैं ?
    [a] state is an instrument of exploitation
    [b] state is temporary
    [c] classes never abolished
    [d] state is universal
    Answer – d
  45. Rana Nimantrana, Guru Gobind Singh and Yuddha Charitra are the works of famous Haryanvi poet –
    राणा निमंत्रण, गुरु गोविंद सिंह और युद्ध चरित कृतियाँ प्रसिद्ध हरियाणवी कवि ______की है।
    [a] uday bhanu hans
    [b] khushiram sharma
    [c] ayodhya prasad goyaliya
    [d] tulsiram sharma dinesh
    Answer – c
  46. Select the word which is least like other words in the group.
    [a] lake
    [b] river
    [c] wind
    [d] current
    Answer – c
  47. Converse of the statement ‘if x=y= 3: 2 then 2x = 3y’ is
    [a] ifxy=3: 2 then 2x + 3y
    [b] 12x = 3y then x: y = 3:2
    [c] if 2x + 3y then x:y=3:2
    [d] none of these
    Answer – b
  48. Which section deals with dowry death?
    [a] 498-A OF IPC
    [b] 489-A OF IPC
    [c] 304-B OF IPC
    [d] 304-A OF IPC
    Answer – c
  49. Set of parallel printed lines with different thickness of black and white characters is
    काला व सफेद चिह्नों के विभिन्न सघन के साथ छपे हुए समान्तर रेखाओं का सेट है।
    [a] white code
    [b] magnetic code
    [c] color code
    [d] bar code
    Answer – d
  50. _______ is an artwork invade from cow dung
    _______ गोबर और मिट्टी से बनी कला है।
    [a] sanjhi
    [b] mohandi
    [c] rasngoll
    [d] all the above
    Answer – a
  51. Any organism with more than two genome
    दो जीनोम से अधिक वाला जीव ______ कहलाता है।
    [a] monoploldo
    [b] polyplold
    [c] diploid
    [d] haplold
    Answer – c
  52. Angle between the minute hand of a clock and the hour hand when the time 10:10 am, is
    10:10 बजे एक घड़ी के मिनट की और घंटे की सुई के बीच का कोण है ?
    [a] 120
    [b] 125
    [c] 115
    [d] 95
    Answer 
  53. Complete the series starting with the given number, following the sequence of original series. What will come in the place of (iii)?
    12 13 30 99 412 18 (i) (ii) (iii) (iv)
    दिए हुए अंकों से शुरू होनेवाली श्रृंखला को पूर्ण कीजिए। मूल श्रृंखला का अनुसरण कीजिए। (iii) के स्थान पर क्या होगा?
    [a] 135
    [b] 115
    [c] 180
    [d] 72
    Answer 
  54. In CPU ________ points to the next instruction to be executed.
    [a] instruction register
    [b] program counter
    [c] memory buffer register
    [d] accumulator
    Answer 
  55. Who is the current director of Haryana Punjabi Sahitya Academy?
    हरियाणा पंजाबी साहित्य अकादमी का वर्तमान निदेशक कौन है?
    [a] Gurvinder Singh
    [b] Rakesh Sinha
    [c] Narinder Singh Virk
    [d] Ashwani Kumar
    Answer – c
  56. In the series of letter a definite rule is followed. Determine the next two letters. AJKTUBILSVCHMARWDGNQXEFO??
    [a] YZ
    [b] PY
    [c] ZA
    [d] PZ
    Answer 
  57. The probability of getting an even prime when a die is rolled is
    [a] 2/6
    [b] 1/21
    [c] ⅙
    [d] 4/6
    Answer – c
  58. Recently, chief minister of Haryana has approved signing of agreement for would add new storage capacities on two tributaries of river Yamuna.
    हाल ही में, हरियाणा के मुख्यमंत्री ने _____ के लिए करार के हस्ताक्षर को अनुमोदन दिया है जो यमुना नदी की दो सहायक नदियों में नई भंडारण क्षमता जोड़ेगा।
    [a] Indira Gandhi Dam
    [b] Bakhra Dam
    [c] Kishau And Renuka Dam
    [d] Anangpur Dam
    Answer – c
  59. The states which have highest density of population according to 2011 census are
    2011 की जनगणना के अनुसार वह राज्य जिनका जनसंख्या घनत्व सर्वाधिक है।
    [a] Kerala And Uttar Pradesh
    [b] Bihar And West Bengal
    [c] Bihar And Delhi
    [d] Bihar And Uttar Pradesh
    Answer – c
  60. Select the significance of meiosis
    अर्धसूत्री विभाजन की प्रयोज्यता चुनिए।
    [a] it helps in growth of multicellular organisms
    [b] it helps in cell repair
    [c] it maintains the same number of chromosomes in daughter cells as of parent cell
    [d] it creates variation
    Answer – d
  61. Is a structure built in Chandigarh by legendary architect, le Corbusier?
    _______ प्रसिद्ध बास्तुकार, ली कार्बुसियर द्वारा चंड़ीगढ़ में बनायी गयी एक संरचना है।
    [a] close hand monument
    [b] open hand monument
    [c] right hand monument
    [d] left hand monument
    Answer – b
  62. Before independence. The high court of Haryana and Punjab was situated at
    स्वतंत्रता पूर्व, हरियाणा और पंजाब उच्च न्यायालय _____ में स्थित था।
    [a] Amritsar
    [b] Rawalpindi
    [c] Peshawar
    [d] Lahore
    Answer – d
  63. Who was the first speaker of the Lok Sabha?
    लोकसभा का प्रथम स्पीकर कौन था ?
    [a] Neelam Sanjiva Reddy
    [b] M. A. Ayyangar
    [c] Ganesh Vasudev Mavalankar
    [d] Sardar Hukam Singh
    Answer – c
  64. Geographically Haryana contains legislative assembly constituencies.
    भौगोलिक रूप से हरियाणा में ______ विधानसभा क्षेत्र हैं।
    [a] 14
    [b] 10
    [c] 70
    [d] 90
    Answer – d
  65. If a is skew symmetric then
    [a] a2is symmetric
    [b] a2 skew symmetric
    [c] a2=0
    [d] none of these
    Answer – a
  66. ?: is called as _________ operator.
    [a] relational
    [b] conditional
    [c] casting
    [d] logical
    Answer – b
  67. Bangladesh’s national anthem is written by
    [a] Bankim Chandra Chattopadhyay
    [b] Rabindranath Tagore
    [c] Hassan Mohani
    [d] Muhammad Iqbal
    Answer – c
  68. Which of the following does not belong to the ‘Sapta Sindhu’ or seven rivers mentioned in Rig-Veda?
    निम्नलिखित में से कौन-सा ऋग्वेद में उल्लिखित ‘सप्त सिंधु’ या सात नदियों में नहीं आता है।
    [a] Ravi
    [b] Chenab
    [c] Markanda
    [d] Jhelum
    Answer – c
  69. Breeding centre situated in Morni. Panchkula district is a purpose-built centre for the breeding of
    मोरनी, पंचकूला में स्थित प्रजनन केंद्र, एक उद्देश्यपरक ______को प्रजनन केंद्र है।
    [a] blue peafowls
    [b] chinkara
    [c] pheasants
    [d] indian vulture
    Answer – d
  70. The federal system with strong central government has been borrowed from
    शक्तिशाली केंद्र सरकार के साथ संपीय प्रणाली _______से ली गई है।
    [a] france
    [b] england
    [c] canada
    [d] usa
    Answer – c
  71. Hybrid computers are used to
    हाइब्रिड कंप्यूटरों का प्रयोग _____होता है।
    [a] convert the analogy signals to digital
    [b] control air traffic and radar
    [c] work on binary digits
    [d] none of the above
    Answer – d
  72. India won ICC under-19 world cup 2018. The final match took between India and
    [a] England
    [b] South Africa
    [c] New Zealand
    [d] Australia
    Answer – d
  73. What is related to ‘taka’ in the same way as ‘lira’ is related to Italy?
    यह ‘टका’ से उसी प्रकार संबंधित है जैसे ‘लीरा’ इटनी से।
    [a] Jordan
    [b] Jamaica
    [c] Bangladesh
    [d] Mexico
    Answer – c
  74. IF X = 3A. Y = 9B, Z = 27Cand XBC YCA ZAB = 1 then ABC =
    [a] 1
    [b] 27
    [c] 1/27
    [d] 0
    Answer – d
  75. Initiation of milk secretion is called
    दुग्ध स्रावण का आरंभ ________कहलाता है।
    [a] lactogenesis
    [b] galactogenesis
    [c] galactopoiesis
    [d] none of these
    Answer – a
  76. According to Vayu Purana, which of the following place is believed as the birth place of lord Hanuman?
    वायु पुराण के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन-सा स्थान भगवान हनुमान का जन्म स्थान है।
    [a] Karnal
    [b] Hisar
    [c] Kurukshetra
    [d] Kaithal
    Answer – d
  77. Consider the following about Rousseau’s general will and choose the correct statements.
    रूसो की सामान्य इच्छा के बारे में निम्नलिखित विचार करें और सही कथन चुनें
    i- General will is the expression of inner will
    ii- General will is installable.
    iii- It is the best will of the individual.
    iv- General will is impersonal.
    [a] i. iii and iv
    [b] i and i only
    [c] i and iv
    [d] all the above
    Answer – a
  78. _____ deals with the synthesis of parole derivatives by the reaction of β-keto-esters with α-chloro ketones in the presence of ammonia or primary amine.
    [a] paal-knorr synthesis
    [b] knorr pyrrole synthesis
    [c] hantzsch pyrrole synthesis
    [d] madelung synthesis
    Answer – b
  79. If x-2 ≥0 then
    [a] x ≥ 2
    [b] x ≥ 2
    [c] -2 ≥ x ≤ 2
    [d] x ≥ 2 or x ≤ -2
    Answer – b
  80. The criteria of essentiality of nutrient elements were given by
    [a] nicholas
    [b] amon
    [c] parker
    [d] arnon and stout
    Answer – d
  81. The “indian penal code” came into force from
    [a] 6 october 1860
    [b] 1 july 1882
    [c] 1 september 1873
    [d] none of the above
    Answer – a
  82. First supercomputer of india is
    [a]  cray3
    [b] hitac s-300
    [c] param
    [d] aryabhata
    Answer – c
  83. Most sites of the mature harappan civilisation aka indus valley civilisation are actually found along the bed of the
    [a] ganga river
    [b] yamuna river
    [c] ghaggar hakra river
    [d] beas river
    Answer – c
  84. In ce configuration, if the voltage drop across 5 kω resistor connected in the collector circuit is 5 v. Find the value of ib when β = 50.
    [a] 0.01 ma
    [b] 0.25 ma
    [c] 0.03 ma
    [d] 0.02 ma
    Answer 
  85. ___ is the most widely spoken dialect of Haryanvi.
    [a] bagri
    (8) bangaru
    [c] ahirvati
    [d] khariboll
    Answer – b
  86. In an examination there are 3 multiple choice questions and each question has 4 choices. Number of ways in which a student can fail to get all Answer correct is
    [a] 11
    [b] 12
    [c] 27
    [d] 63
    Answer – d
  87. Modern computer keyboard generally contains _____ keys.
    [a] 104
    [b] 53
    [c] 26
    [d] all of the above
    Answer – A
  88. Highest magnetite ore available in India is
    [a] Orissa
    [b] Chhattisgarh
    [c] Karnataka
    [d] none of the above
    Answer – c
  89. Select the sentence which is grammatically wrong
    [a] who do you think she is?
    [b] each of the scholars has done well
    [c] neither of them was invited to the party
    [d] i was the man whom they thought was dead
    Answer – a
  90. Select the sentence which is grammatically wrong
    [a] i am as tall as she is
    [b] i swim better than him
    [c] he gave me an advice
    [d] between you and me affairs look dark
    Answer – c
  91. Select the correct option for the underlined word in the following sentences :
    They meet regularly at each other’s house
    [a] distributive pronoun
    [b] indefinite pronoun
    [c] demonstrative pronoun
    [d] reciprocal pronoun
    Answer – d
  92. None of his friends have come forward to help him.
    [a] indefinite pronoun
    [b] interrogative pronoun
    [c] distributive pronoun
    [d] demonstrative pronoun
    Answer – c
  93. Select compound sentence from the following:
    [a] i told him that he would be promoted
    [b] when the siren sounded, all traffic came to a stop
    [c] he is a scientist and a philosopher too
    [d] smoking is bad for health
    Answer – c
  94. Select compound sentence from the following:
    [a] you can go by bus or by train
    [b] i shall do as i like
    [c] when we went there we found that he had gone
    [d] the annual sports will be held tomorrow
    Answer – b
  95. कौन सा वाक्य शुद्ध है?
    [a] कुत्ते ने बिट्टी को मारा।
    [b] कुत्ता ने बिट्टी को मारी।
    [c] कुत्ता ने बिट्टी को मारता है।
    [d] कुता बिट्टी को मारा।
    Answer– a
  96. इनमें विशेषण शब्द है।
    [a] लिखता है
    [b] अच्छा
    [c] तुम
    [d] राम
    Answer– b
  97. ‘टस से मस न होना’ मुहावरे का अर्थ है।
    [a] अत्र के लिए तरसना
    [b] जरा भी प्रभावित न होना
    [c] भाग जाना
    [d] सामना करना
    Answer– b
  98. ‘शहर’ शब्द क्या है ?
    [a] क्रिया
    [b] जातिवाचक संज्ञा
    [c] अव्यय
    [d] सर्वनाम
    Answer– b
  99. ‘प्रत्युपकार’ का संधि विच्छेद है।
    [a] प्रत्येक + उपकार
    [b] प्रत्यु + उपकार
    [c] प्रत्युक + कार
    [d] प्रति + उपकार
    Answer– d
  100. ‘राम रोटी खाता है’ इस वाक्य को कर्मवाच्य रूप है।
    [a] राम रोटी खाता था।
    [b] राम से रोटी खाई जाती है।
    [c] राम रोटी खा रहा है।
    [d] राम रोटी ख़ायेगा।
    उत्तर.– b

शेष उत्तर जल्द अपडेट होंगे, हमारे साथ बने रहे|

नोट – दिये में कोई त्रुटि है तो हमें तुरंत कमेंट में या हमारें WhatsApp no. पर सूचित करें और त्रुटि को दूर करने में हमारी मदद करें|

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here